Work of Art: Forest Lawn Lift Station by Sans façon

Calgary and its surrounding area is full of creative people and beautiful pieces of art. Here is just one piece you should know about.



Forest Lawn Lift Station, 2015, LED bar lights, metal, computer data, 23 x 37 x 21 ft., 1999 26 St. S.E. This piece was commissioned by The City of Calgary Public Art Program, Utilities and Environmental Protection, created in collaboration with Associated Engineering, Nemalux LED Lighting and Marshall Tittemore Architects.

Photograph by Sans façon

 

The artwork

The form is simple and familiar, akin to a child’s concept of a house. The uniform black colour enhances its silhouette against the prairie sky. An unusual perforated metal skin clads the structure. Beneath it, a network of lines changes colour. Although surrounded by a chain-link fence, the effect is elegant and enigmatic. To city operators, it’s an architectural Fitbit, tracking the pipes of the neighbourhood wastewater system. The best vantage point for observers to ponder the abstract graphic and colour-coded flow is the northeast corner, a spot on the escarpment that also offers one of the best views of the city and mountains beyond. Rhythms of urban life are evident below: the 1906 CPR irrigation canal, footpaths, bike paths, bridges. The traffic on Deerfoot Trail hums constantly. Meanwhile, Forest Lawn Lift Station acknowledges the quiet, invisible, wastewater system infrastructure. 

 

The artists

Charles Blanc and Tristan Surtees, (the collective, Sans façon), came to Calgary from Glasgow in 2011 as lead artists for the pilot period of Watershed+. They encouraged a collaborative design process for the lift station from the start, and the result is well-considered and thoughtfully executed. Even the surrounding permeable paving grid reinforces the message of water stewardship and responsibility to those downstream. Like some of their other projects — the fire hydrant water fountains, one night limelight or “we are here” balloon arrows — it conveys their interest in people’s reactions and place, informed by the Eames Studio legacy of visual sensemaking but without aiming to provide answers, and mixed with a dash of gentle humour. 

 

This article appears in the August 2016 issue of Avenue Calgary. Subscribe here. 

 

Edit ModuleShow Tags

Related Content

Inside The Commons, the Chandelier-Filled Co-Working Office in Ramsay

A sister-and-brother team grew this office into a sophisticated space for co-working, meetings and events.

The 15-Year-Old Archer from Cochrane With an Incredible Story

Warren Collins has become an elite-level archery competitor in under three years, winning silver at last summer’s North American Indigenous Games.

Calgary Artist Nicole Wolf Captures Year-Long Trip in Her New Book Drawn Abroad

Over the course of her journey, she backpacked across 16 countries, volunteering with various non-profits. She helped those affected by Nepal’s earthquake, witnessed the attempted coup in Turkey and worked in refugee aid centres and refugee camps in Turkey and Greece.